Meteen naar de inhoud

36

Tanja Isbarn | Julia Gubitz

Conditie en Tegenbod

3 t/m 18 februari 2018
Duotentoonstelling

Tanja Isbarn

Berlijn, 1971
Universität der Künste, Berlijn
University of the West of England, Bristol
St.Martins School of Art and Design, Londen
Woont in Groningen, werkt in Haren

Conditie

Direct en onuitwisbaar, en daarmee radicaal, toont de tekening het werkproces. Tanja Isbarn kiest eerst het formaat van het papier en haar tekenmateriaal. Dan stelt ze de tijdsduur vast, en gaat aan het werk, wervelt over het vlak met alle energie die ze in zich heeft. Tijd en ruimte worden bijzaak, Isbarn verliest zich in het werk. De combinatie met strakke vormen lijkt hiermee in tegenspraak. Deze verwijzen naar de kristalstructuur waarmee koraal en bot is opgebouwd. Er stroomt eenzelfde natuurlijke energie.


Julia Gubitz

Luckenwalde, 1963
Hochschule für Bildende Künste, Dresden
Woont en werkt in Bremerhaven (DE)

Tegenbod

De lijnen schijnen naar een herkenbare voorstelling te leiden, maar kijk: het is niet wat het lijkt. Julia Gubitz verbeeldt dingen die te maken hebben met een speels ooit, ergens. Belevingen, vormen, tussenruimtes en waarnemingspatronen teruggebracht tot de subtiele abstractie van een levendig lijnenspel op papier of in brons. En eenvoudige, handzame vormen van ongeglazuurd keramiek, in een zacht omhulsel van textiel. Persoonlijke, poëtische beelden. Een alternatief aanbod voor het overbekende, alom verkrijgbare.


Overzicht van de tentoonstelling


De opening


Recensie: Conditie en Tegenbod, voorwaarde in beleving

Het ruime zicht, dat zo opvallend groots is in de beperkte breedte, hoogte en diepte van het kunstlokaal wordt ditmaal danig begrensd. Het ruimtelijk inzicht van de inrichter van wanden en vloer in de oude school aan de Schoterlandseweg moest bijgesteld door de grote tekeningen van Tanja Isbarn die werden ingebracht. De neerhangende vellen papier belemmeren nu doelbewust een eerste blik op het geheel. 

Jurjen K. van der Hoek

Lees verder: Conditie en Tegenbod, voorwaarde in beleving


Voorblad van het boekje bij de tentoonstelling van Tanja Isbarn en Julia Gubitz, Conditie en Tegenbod.

Het boekje bij de tentoonstelling.