Meteen naar de inhoud

Over ons

Kunstenaars en kunstliefhebbers

Om eerlijk te zijn doen we dit natuurlijk voor onszelf. Omdat we van kunst houden. En omdat we deze plaats graag willen delen met andere kunstenaars en kunstliefhebbers.

Wij, Marcel Prins en Birgit Speulman, beeldend kunstenaars uit Den Haag, zochten in 2008 een plek om te wonen en werken. Die vonden we in Friesland. De oude mr. J.B. Kanschool te Jubbega-Schurega werd ons thuis. Een ideaal gebouw om tentoonstellingen te presenteren. Het middelste lokaal werd in 2011 voor dat doel ingericht en omgedoopt tot Kunstlokaal №8.
We nodigen collega-kunstenaars uit binnen- en buitenland uit om hun werk in deze ruimte te exposeren. Kunstlokaal №8 wil niet alleen een tentoonstellingsruimte, maar ook een ontmoetingsplaats zijn voor kunstenaars en kunstliefhebbers. Ons Rijksmonument is een gastvrije plaats om van gedachten te wisselen temidden van de kunst. Geanimeerde gesprekken in de tentoonstelling, het atelier en de tuin, waarbij een hapje en drankje op z’n tijd niet worden versmaad, leiden niet zelden tot nieuwe vriendschappen.

Hoe werden we galerist?  We zijn gewoon begonnen. Het is een avontuur dat ons veel heeft geleerd en nu zijn we al hier. Wie weet waar we morgen zijn?

Marcel en Birgit verwelkomen kunstenaars en kunstliefhebbers op het JUBEL! feest: 100 jaar oude J.B. Kanschool en 10 jaar wonen in de school, 2018
Zomer 2018. Foto: Henk Porck
zomersluiting Kunstlokaal No8 tentoonstellingen hedendaagse kunst

Waarom kunst?

Kunst verrijkt het bestaan doordat het niet eenduidig is. Goede kunst gaat nooit vervelen, integendeel, het blijft nieuwsgierigheid uitlokken. Als je lang genoeg kijkt, doe je steeds nieuwe ontdekkingen. Kunst smaakt naar meer.

Als natuurlijke attitude onderzoek ik de beeldende mogelijkheden van materiaal en plaats.

Marcel Prins

Sinds 1988 is Marcel actief als tentoonstellingsmaker. Als zodanig is hij verantwoordelijk voor de inrichting van de tentoonstellingen in Kunstlokaal №8.
Hij is opgeleid als beeldhouwer en ruimtelijk ontwerper aan de KABK in Den Haag en werkte vervolgens tien jaar als tentoonstellingsvormgever voor het Literatuurmuseum in Den Haag, terwijl hij zijn kunstenaarspraktijk voortzette op zijn kleine zolderatelier. In 2008 vond hij de ruimte voor zijn werk in de voormalige gymzaal van de oude J.B. Kanschool, die hij transformeerde tot een atelier waar hij beelden maakt temidden van een inspirerende verzameling nog te verwerken voorwerpen. In opdracht maakt hij beelden, ruimtelijke en grafische ontwerpen. Marcel is artistiek leider van de Ecokathedraal in Mildam. Hij geeft workshops over maken, kunst en creatief denken aan groepen kinderen, jongeren en volwassenen. Verder is hij voorzitter van Stichting Hannie Mein Kunstprijs

Tijdens het maken bedenk ik welke kant ik op wil. Zoals je tijdens een wandeling zomaar een pad kunt inslaan zonder dat je weet waar het naartoe leidt.

Birgit Speulman

Birgit organiseert samen met Marcel de tentoonstellingen in Kunstlokaal №8  Ze schrijft en ontwerpt de boekjes bij de tentoonstellingen en is verantwoordelijk voor de website.
Ze volgde de opleiding Tekenen en schilderen/grafiek aan de KABK te Den Haag. Als beeldend kunstenaar werkt ze in het platte vlak, op papier en met de computer. In opdracht maakt ze grafische ontwerpen, illustraties en educatief materiaal. Meer dan twintig jaar verdiende ze haar brood bij het Koorenhuis, centrum voor kunst en cultuur in de Hofstad. Nu werkt ze als museumdocent in het Gevangenismuseum en ze geeft kunstlessen op scholen en bij instellingen, sinds 2013 werkt ze ook in de regio als Tekenskoalle-coach. Lees haar afsluitend essay van de Leergang Cultuuronderwijs aan de RUG: Tekenen als vorm van cognitie, en haar betoog over cultuureducatie met kwaliteit.

Birgit Speulman, 2019, opening tentoonstelling met Irma Horstman

Reacties van bezoekers

In het gastenboek

Twee prachtige reacties. Fijn dat mensen even wat in het gastenboek schrijven na een bezoek.

Karin de Visser

Dit zijn nou echt mensen die er lol in hebben uitstekende kunst te laten zien. En daarbij prachtige tentoonstellingen maken, zomaar en passant lijkt het - maar van blijvende waarde.


~ Karin de Visser, 26 juli 2017

Emmy Bergsma

Kunstlokaal 08: fijne lichte expositie ruimte, met een prachtig en wisselend programma. https://www.facebook.com/emmy.bergsma.art/posts/4243689535665503