Meteen naar de inhoud

42

Affiche Henk Rusman en Josias Scharf

Henk Rusman | Josias Scharf

Cerebraal en fysiek

3 t/m 11 november 2018


Henk Rusman

Geboren in Hillegom, 1950
Opleiding: Stadsacademie en Jan van Eyck academie, Maastricht
Woont en werkt in Oude Bildtzijl

CEREBRAAL

Heldere mathematische vormen in staal. Henk Rusman bedenkt en construeert zijn beelden exact en zorgvuldig. Geometrische elementen herhaalt hij tot ritmische structuren. Wiskundige figuren als cirkel, vierkant en driehoek nemen in de ruimte verassende gedaantes aan: door de beweging van de kijker verandert de beleving van het beeld, en daarmee ook de ruimte.


Josias Scharf

Geboren in Recife (Brazilië) 1969
Opleiding: Universidade Federal de Pernambuco, Recife
Woont en werkt in Berlijn

FYSIEK

Grassen, wind, water, licht en schaduw. Lijnen die lijken te bewegen. Josias Scharf zweept de verf ritmisch op het doek, zonder uitgewerkt plan. De krachtig herhaalde lijnen lijken getekend, scherp en precies als het riet langs de plas. Een stukje groen in de stad: verstild, abstract. De serie ‘Am See’ weerspiegelt de beleving van de natuur: beweeglijk water, golvend gras waar de wind doorheen strijkt en dat het licht vangt. Bij langer kijken is de lucht langs de huid haast voelbaar.


Overzicht van de tentoonstelling


De opening

Opening tentoonstelling Henk Rusman en Josias Scharf

Recensies

Over de beelden van Henk Rusman schreef Jurjen K. van der Hoek onder meer: “De leegte vormt zich in de ruimte. Een cirkel met volume. Ik kan erin, ik ga er doorheen. Met mijn blik er dwars door. De objecten omarmen me”. Vervolgens over Josias Scharf: “Mijn ogen glijden langs de lijnen en maken in de abstractie een realiteit. Het moet wel, want de geordende wirwar boeit mateloos”. Lees het hele artikel in de Heerenveense Courant.


Atelierbezoek


Het boekje bij de tentoonstelling

Henk Rusman | Jozias Scharf

Het boekje van Henk Rusman en Josias Scharf heeft nummer 35.