Meteen naar de inhoud

41

Milly Betten | Jan Loman

Friesland | Wadden

6 t/m 14 oktober 2018

De tentoonstelling Friesland | Wadden van Milly Betten en Jan Loman werd geopend door Joost van Bodegom, oud-burgemeester van Beetsterzwaag.


Milly Betten

Meppel, 1964
Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht Frank Mohr Instituut, Groningen Woont en werkt in Oude Bildtzijl

FRIESLAND

Lucht, water, de zeedijk, klei. In het uiterste noorden van Friesland tegen de Waddendijk ordent Milly Betten de eindeloze weidsheid van haar omgeving in abstracte vlakverdelingen. Geometrie met een beperking.
Het beeld is opgebouwd uit ritmische patronen van lijnen en in elkaar grijpende vlakken. Composities van kleur en reliëf. Koel soms, fris en vrolijk ook.
Het oog reist over het oppervlak, zoekt houvast in de structuur en blijft even rusten in transparant opliggend helderblauw en meandert verder. Geen vlak is gelijk.


Jan Loman

Bolsward, 1918 – Beetsterzwaag, 2006
Autodidact

WADDEN

De wind, het witte licht over de lage zandplaten en het bewegende water, het krijsen van vogels. Jan Loman gaf de sfeer weer van plaatsen op het wad, uit zijn herinnering, in een sobere vormentaal. Louter recht- hoeken sprenkelde hij over het vlak, los van elkaar maar streng horizontaal en verticaal: zandbanken, bakens, ruimte. De zachte kleuren van zand en water, lucht en zoute planten. Veel wit tussen de kleurvlakken. Meer taal dan beeld, beeldgedichten.


Overzicht van de tentoonstelling


De opening


Recensie

Jurjen K. van der Hoek in de Drachtster Courant:

Het Friese land en de Wadden, ontbeend maar niet uitgehold.

Jan Loman zowel als Milly Betten ontleden het landschap, de weilanden en de waterstromen.
De kunstenaars nu in Kunstlokaal No.8 zijn kunstzinnige patholoog anatomen. Niet om de oorzaak van het ontstaan van land en water te vinden, maar wel om de zichtbare omgeving terug te brengen tot haar essentie. Daar waar het in de basis om gaat. Eigenlijk is het geen terugbrengen tot, maar wel een uitdiepen van om op een hoger waarneembaar peil te komen.
Waar gaat het nu eigenlijk om, wat is het wezen van de werkelijkheid. Die feitelijkheid aangevuld met waarneming vormt dan mijn waarheid. Jan Loman benadert de samenstelling van zand en water op een zakelijke manier, terwijl Milly Betten speels de opbouw van weiland en sloten formuleert.

https://drachtstercourant.nl/2018/10/08/recensie-kunstlokaal-no.8-jubbega


Atelierbezoek

Bij Milly Betten

Het boekje bij de tentoonstelling

Boekjes inzien en bestellen