Meteen naar de inhoud

56

Gjalt Walstra

Een eerbetoon

5 t/m 27 juni 2021

In november 2015 exposeerde Gjalt Walstra voor het eerst in Kunstlokaal №8, in een duo met Tineke Porck. Kunstenaars van het licht en de stilte.

Begin februari vorig jaar, Gjalt was “weer lekker aan het werk” in zijn atelier, maakten we een afspraak voor een nieuwe tentoonstelling. Zijn plotselinge dood op 27 februari 2020 maakte alles anders.

Gjalt Walstra

Leeuwarden, 1941
Gerrit Rietveld Academie (destijds Kunstnijverheidsschool), Amsterdam

Een eerbetoon

Na zijn studie in Amsterdam had Gjalt Walstra al snel succes als Friese kunstenaar van abstracte landschappen. In de jaren 70 vestigde hij zich in Hoornsterzwaag. Ook naast zijn beeldende werk in het atelier was hij actief, onder meer als theatermaker en -vormgever en als leraar. Hij exposeerde in binnen- en buitenland. Meest recent in Drachten (EM Galerie), Gorinchem (Symposion, 2015), Jubbega (Kunstlokaal №8) en Oranjewoud (Museum Belvédère – Frysk, 2019).

Verf en licht

Zijn monochrome doeken schilderde Gjalt Walstra traditioneel, met de kwast. Hij bracht dunne lagen verf op met zichtbare streken in verschillende kleuren over elkaar heen, zodat de verf het licht vangt. Wit is niet wit, in het zwart zit nooit zwart. Grijs bestaat uit allerlei kleuren. Het daglicht doet de kleuren leven. Laag voor laag bouwde Gjalt zijn werken op en laag voor laag ontdekt de kijker de diversiteit in de schijnbare uniformiteit: “Als je lang genoeg kijkt geeft het schilderij zich prijs, dan ga je het zien.”

Zelfs uit zijn donkerste doeken duikt licht op en ontduistert op magische wijze. Changeant als zijde, afhankelijk van onder welke hoek en met welke stemming je het benadert. 

Autonoom

Gjalt Walstra: “Bij mijn werk lijkt de verf te ademen, en deze indruk van ademen hangt zeer nauw samen met licht en het geschilderde. Hierin vind ik mijn identiteit. De beweging van het licht is een wezenlijk gegeven bij mijn manier van schilderen. Dit speciale facet is bij kunstlicht, dat statisch is, niet aanwezig. Het schilderij is autonoom. Het schilderij, de architectonische ruimte en de toeschouwer zijn een geheel. Ze zijn als het ware het kunstwerk.”

Zijn werken zijn abstracte, impressionistische voorstellingen die inhoud hebben zonder aanwijsbare betekenis. Kunstwerken in optima forma.

Zijn nieuwste werk is wit op wit. Het laatste van een groot oeuvre.

“Als er eenmaal helderheid is ontstaan, valt alles vanzelf op zijn plaats.” 

De opening

Huub Mous opende buiten voor de ingang van Kunstlokaal nummer 8 de tentoonstelling Gjalt Walstra, een eerbetoon met een prachtige inleiding over het werk en de man. Gjalt Walstra was van mening dat zijn kunst geen verklaring behoeft. Zonder titel dus. Het werk spreekt voor zich.

Huub Mous:

In het atelier

Het boekje bij deze tentoonstelling.