Meteen naar de inhoud

60

Sari Piek | Herman van de Poll

Sari Piek | Herman van de Poll

Idee en orde 

5 t/m 27 februari 2022

Sari Piek en Herman van de Poll leveren een kleurspektakel waar je niet omheen kunt. Uitgekiende en oogstrelende ritmes die, in een denderende dialoog, knetteren met uitdagende, priemende koppen. Een crypto-conflict of ultieme tegenspraak in een rigoureuze samenzwering. Elk vakje is een knipoog, elke streek raak.


Sari Piek

1957, Giethoorn
Academie van Beeldende Kunsten Minerva, Groningen
Woont en werkt in Giethoorn

Idee

Ze kijken je indringend aan, de schilderijen. Sari Piek brengt met kleur en verfstreek vormen aan, en maakt het doek tot personage. Tronies zijn het, veel meer dan levensgroot. Willekeurige ontmoetingen met passanten op een denkbare plek, die, geschilderd, de confrontatie aangaan. Ze hebben een smoel dat zich vastzet in het geheugen van de toeschouwer. Je verliest je in de uitdrukking, tot de emotie zich concentreert in je eigen blik.


Herman van de Poll

1952, Amersfoort
Academie van Beeldende Kunsten Minerva, Groningen
Woont en werkt in Smilde

Orde

Het lijkt een onvoorspelbaar patroon van vierkantjes in een eveneens vierkant vlak. Herman van de Poll portretteert de natuur, echter zonder natuurverschijnselen realistisch af te beelden. Taal biedt de code voor een zelf geschapen systeem dat chaos tot geometrie maakt. Geschilderde vierkantjes zijn de kleurrijke vertaling van letters, waarbij ieder blokje wordt gedefinieerd door het vlakje ernaast. Uitbreiden van deze getemde chaos, vergroten van het vlak, is denkbaar tot in het oneindige.


Overzicht van de tentoonstelling


In de pers

Gitte Brugman in de Leeuwarder Courant:

Jurjen K. van der Hoek in Kunststukjes:

Lees het artikel

LC: Sari Piek en Herman van de Poll in Kunstlokaal №8

Atelierbezoek


boekje Sari Piek | herman van de Poll

Het boekje bij deze tentoonstelling