Meteen naar de inhoud

32

Leo Cahn | Romy Joya Kuldip Singh

Uitvinden en Aanraken

3 t/m 11 juni 2017

Uitvinden van Leo Cahn en aanraken van Romy Joya Kuldip Singh.


Jong en oud zetten Kunstlokaal No8 in beweging

De getalenteerde millennial Romy Joya Kuldip Singh (1993) begon de docentenopleiding aan Academie Minerva in Groningen. Ze dacht toen aan de richting kunstbeleid, maar met haar fascinatie voor wetenschap switchte ze naar het zelf maken van installaties. Binnenkort rondt zij haar master Media, Art, Design & Technology aan het Frank Mohr Institute in Groningen af.

Met haar kinetische, mechanische, interactieve sculpturen maakte zij al een vliegende start op de spraakmakende tentoonstelling Goed gemaakt in Kunsthal KAdE in Amersfoort en betrok zij de De Torenkamer van VondelCS in Opium op Radio4. In 2015 won zij de Coba de Groot aanmoedigingsprijs. Naast haar studie is Romy werkzaam bij FryskLab.

Al eerder toonde Kunstlokaal No8 de technische juweeltjes van ‘constructeur de bijoux’ Leo Cahn (1951). Roterende ringen, gevleugelde broches en metershoge wuivende waaiers. Allemaal hoogstandjes die hij uitvoert met zelfontworpen en -gebouwde draai- frees- snij- en printmachines. Met zijn recent verworven kunstheup is hij vleesgeworden bewijs van maakbare beweeglijkheid. Een technisch wonder dat zijn sporen verdiende met special effects voor diverse Nederlandse speelfilms waaronder De lift, De avonden en De vierde man. Voor Museum Belvédère in Oranjewoud ontwierp hij (lang voor de 11 fountains van CH2018 ) een ritmisch geprogrammeerde fontein, Fontein der 200 zuchten (2004)

De geëxposeerde kunstwerken van dit duo in Kunstlokaal No8 bewegen wanneer je ze benadert of beroert. Aanraken mag – moét soms – váák zelfs. Een ware ontdekkingstocht en een dynamische tentoonstelling die je verbeelding op hol doet slaan. Het is een wonderlijk esthetisch genoegen. Een belevenis voor alle leeftijden.


Leo Cahn

1951, Amsterdam
Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam
Woont en werkt in Wilhelminaoord

Uitvinden

Met gelaserd vederlicht maar oersterk magnesium maakt hij verrassende sieraden, getooid met pluimen. Leo Cahn is een meester in het maken van perfect werkende minuscule constructies, met behulp van zelfgemaakte apparaten. Roestvrij staal uit de printer wordt een ring met een opgesloten edelstenen bolletje, waarmee eindeloos gespeeld kan worden. Een andere ring wenkt, bij het buigen van de vinger, als een kwinkslag met zijn veren.


Romy Joya Kuldip Singh

1993, Haarlem
Academie Minerva
Frank Mohr Instituut, Groningen
Woont en werkt in Groningen

Aanraken

Het wiekt elegant met de vleugels, maar kan niet opvliegen. Het zit onder een stolp als een vis in een kom. Ze lijken te leven, de objecten die Romy Joya Kuldip Singh creëert. Ze maakt haar fascinatie voor natuur en wetenschap zichtbaar door kunstmatig bewegende objecten te scheppen, die reageren op mensen. Soms door ze letterlijk aan te zwengelen. Handgemaakte machinale wezens die verwonderen. Ontroeren, zelfs.


Overzicht van de tentoonstelling

stripje Leo-Romy

De opening

opening Leo-Romy Uitvinden en aanraken

Recensie

Leeuwarder Courant

19060091_1341197925967610_4457321464923710381_n

  • Foto’s van de tentoonstelling op Facebook
Boekje Leo Cahn en Romy Joya Kuldip Singh Uitvinden en Aanraken

Het boekje bij deze tentoonstelling