Meteen naar de inhoud

Tineke Porck | Ada van Wonderen

Affiche Tineke Porck | Ada van Wonderen

Tineke Porck

1954, Blijham
Vrije Academie, Den Haag
Woont in Voorschoten en werkt in Scheveningen

HELDER

Smalle lijnen, iets korter dan de zijden van de vierkanten, verbinden de vlakken tot een levendige structuur. Tineke Porck maakt hiermee ruimte in haar composities, die zowel schilderijen zijn als constructies. De verrassende openingen die tijdens het werkproces ontstaan zijn even belangrijk als de dichte delen, die met gevoelige verfstreken geschilderd zijn in stralend wit met geel, mat zwart met helderblauw of dieprood. Ritmisch verschuiven horizontalen en verticalen voor het oog, omhoog en omlaag, open en dicht, muzikaal en luchtig als een goed gedicht.

Tineke Porck in de pers

Alex de Vries schreef een prachtig artikel over Tineke Porck in Mister Motley: https://www.mistermotley.nl/art-everyday-life/atelierbezoek-tineke-porck-de-vleug-van-de-verf


Ada van Wonderen

1957, Amsterdam
D’ Witte Leli en Amsterdamse Academie voor Beeldende Vorming, Amsterdam
Woont en werkt in Amsterdam

KRACHTIG

In hun eenvoud van vorm zijn ze ingetogen en toch vitaal. De beelden van Ada van Wonderen zijn abstract, maar ze lijken ook te roepen om affiniteit. De hardsteen laat, glad gepolijst, het binnenste van de steen zien, met zijn oeroude fossielen. Met de puntbeitel bewerkt laat Ada haar eigen sporen achter. In de witte albast ontstaat een spanning tussen het gewicht van de steen en het licht dat het doorlaat.

De beelden zijn pas af als ze aansprekelijk zijn en daarmee autonoom.


Tineke Porck | Ada van Wonderen