51

Affiche Yumiko Yoneda | Johan van der Veen

Yumiko Yoneda | Johan van der Veen

Sereen en formeel

Duo-tentoonstelling

12 september t/m 4 oktober 2020


Yumiko Yoneda

1965, Matsue, Japan
Rijksuniversiteit Shimane, Matsue (Japan)
Jan van Eyck Academie, Maastricht
Woont en werkt in Den Haag

Sereen

Gegroepeerd in de ruimte kiezen de ronde vormen zachtaardig positie. Yumiko Yoneda plaatst haar beelden met afgewogen tussenruimten, personages in een compositie. Haar objecten vormt ze uit pretentieloos polystyreen, dat ze met de vingertoppen een tactiele huid geeft van gips en modelleerpasta. Rond en ovaal maar niet zuiver symmetrisch, zijn de witte of grijze sculpturen zowel delicaat als karaktervol. Ze stralen rust uit, zijn introvert en toch open.


Johan van der Veen

1950, Hoogeveen
Aki, Enschede
Woont en werkt in Hengelo

Formeel 

Krachtig en beheerst verbeelden de tekeningen en schilderijen wetmatigheden in vorm en lijn. In dit werk onderzoekt Johan van der Veen het vierkant en de cirkel. In deze twee tegengestelde en evenwichtige vormen doet hij subtiele ingrepen met gegevens die in deze vormen besloten liggen. Omtrek, diagonaal, diameter, hoeken en curves maar ook kanteling, verschuiving en perspectief gebruikt hij als compositorisch materiaal. Uit deze formele werkwijze ontstaan beelden die vanzelfsprekend en in zichzelf besloten zijn, en tegelijk zeer uitgesproken.


Overzicht van de tentoonstelling


De opening

Wat was het een prachtige dag. Geweldig om de tentoonstelling van Yumiko Yoneda en Johan van der Veen te openen. Het weer precies goed en ook véél bezoek en verrassend hernieuwde en nieuwe ontmoetingen. Dat alles op verstandige afstand, het kan! Intussen tekenen de jongste bezoekertjes hun eigen kleurige kunstwerken aan de picknicktafel onder de grote oude eik.

Foto’s buiten: Martine Mees


Recensies

In de Friese Galerij, LC

Bedrieglijke eenvoud

Een fijn stuk door Gitte Brugman
Recensie Yumiko Yoneda | Johan van der Veen in de Leeuwarder Courant

Finissage

In de laatste minuten van de tentoonstelling.

Yumiko Yoneda

Johan van der Veen