Meteen naar de inhoud

Nour-Eddine Jarram

  Op drift

  Het allernieuwste nieuws: Rijksmuseum Twenthe kocht onlangs een aantal werken aan van Nour-Eddine Jarram!

  De tentoonstelling in Kunstlokaal №8 is afgelopen. We hopen dat we u weer terugzien wanneer het weer mogelijk is.

  Affiche Nour-Eddine Jarram - Op drift - Het kostbaarste dat ze hebben dragen ze dicht tegen zich aan: de kinderen

  Nour-Eddine Jarram

  1956, Casablanca
  Academie des Beaux Arts, Casablanca
  AKI, Enschede
  Woont en werkt in Enschede

  Op drift

  Ze lopen, rennen, wachten, schuilen bij elkaar. Clair-obscur, kleur, intimiteit. Mensen op de vlucht, het gevaar in de houding uitgedrukt. “Het kostbaarste dat ze hebben dragen ze dicht tegen zich aan: de kinderen”. Nour-Eddine Jarram maakte van hen een betrokken en indringend, veelvormig portret. De figuratie heeft hij zich zozeer eigen gemaakt dat in de aquarellen echte mensen aanraakbaar zijn. Gelicht uit een vloeiende abstracte massa krijgen ze met trefzekere lijnen een persoonlijkheid. Het drama van verwoesting, exodus en ontheemding expressief uitgebeeld.

  Het kostbaarste dat ze hebben dragen ze dicht tegen zich aan: de kinderen

  Nour-Eddine Jarram

  Deze werken hebben een mooie nieuwe plaats gekregen.


  De tentoonstelling werd ingeleid door Bertus Pieters, kunstenaar en kunsthistoricus.

  “Wie het oeuvre van Nour-Eddine Jarram (1956) tracht te overzien, ziet een bijna rusteloos zoeken naar balans. Jarram is van Marokkaanse afkomst maar werkt als kunstenaar al vanaf de jaren tachtig in Nederland en studeerde zowel in Casablanca als in Enschede.

  Hij is zich bewust van de verschillende culturen die hij met zich meedraagt, verschillende beeldende tradities, verschillende geschiedenissen en verschillende beeldinterpretaties. Steeds tracht hij de verschillen in balans te brengen en leesbaar te maken. Dat wil niet zeggen dat zijn werk het multiculturalisme viert als een onbekommerd kleurrijk feestje. Zo was de realiteit niet en zo is de realiteit niet. Het is steeds een artistieke strijd voor hem geweest, een strijd die zich afspeelde binnen de kaders van het papier en het opgespannen linnen. Dat heeft geleid tot een rijkdom aan structuur, lijn, verfstreek en ideeën. In zijn werk is het abstracte nooit zonder betekenis en is het realisme zelden zonder abstracte waarde.”

  schreef hij in 2018.

  Lees hier zijn inleiding op deze tentoonstelling, die geopend werd op 28 november 2020.


  Grote overzichtstentoonstelling in Rijksmuseum Twenthe

  Tot 9 mei 2021 toont Rijksmuseum Twenthe in Enschede een grote overzichtstentoonstelling van Nour-Eddine Jarram.

  “In de tentoonstelling Beeldenstorm zijn werken te zien die zijn ontstaan in de periode van 2007 tot 2020. Van de vroegere, grote surreële pasteltekeningen met een mengeling aan motieven, via de met Islamitische motieven verrijkte Hollandse landschappen, tot aan de recente aquarellen van Moroccan youngsters en Afrikanen op zoek naar een beter leven.”