Emmy Bergsma | Willem Speekenbrink

Leven en oorsprong

Op zaterdag 1 mei start de duotentoonstelling van Emmy Bergsma en Willem Speekenbrink in Kunstlokaal №8. Tekeningen, aquarellen en assemblages van Emmy Bergsma en beelden van Willem Speekenbrink vertellen over de oorsprong en het leven. En wat is het leven zonder de dood, bloei zonder verval? Een vanitas-tentoonstelling zwanger van lente. 

1 t/m 24 mei 2021

Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur, na afspraak. 

Extra open op maandag 24 mei, 2e Pinksterdag. We stellen uw komst zeer op prijs.

Het is niet verplicht, toch vragen we u een afspraak te maken, om te voorkomen dat u moet wachten.  

Emmy Bergsma en Willem Speekenbrink

Emmy Bergsma

1960, Zwolle 
AKI, Enschede
Woont en werkt in Zwolle

Leven

Bomen, planten, bloemen, bloeiend en verlept. Het leven, het verlangen en het sterven, glorie en verval in gloedvolle tekeningen, aquarellen en assemblages. Emmy Bergsma schildert niet naar de natuur, maar vanuit de natuur. Natuur in een continu proces van transformatie van het één in het ander. Haar werk is een samenhangend geheel dat zichzelf voortdurend hernieuwt als een ecosysteem continu in ontwikkeling, dat groeit in soorten en organismen, steeds diverser en complexer – overvloediger.


Willem Speekenbrink

1953, Breda 
KABK, Den Haag
Woont en werkt in Den Haag

Oorsprong

Zaad en schede, ‘eerst was de daad’*. 
Vermenigvuldiging handelt om eindigheid; nieuw leven baren en te bloeien in liefdevolle erotiek, dankzij onze sterfelijkheid. Tot op het witbenig bot ontleedt Willem Speekenbrink de gang van de sterfelijke mens. Niet alleen de gedaanten van de bij elkaar opgestelde gipsen vormen, ook wat zich daarbinnen vermoedt draagt bij. Zijn beelden verhalen van schepping en geboorte met de dood als belofte in een eeuwigdurend circulaire tijd.

*Goethe, Faust.