Meteen naar de inhoud

55

Emmy Bergsma | Willem Speekenbrink

Leven en oorsprong

1 t/m 24 mei 2021

Tekeningen, aquarellen en assemblages van Emmy Bergsma en beelden van Willem Speekenbrink vertellen over de oorsprong en het leven. En wat is het leven zonder de dood, bloei zonder verval?
Een vanitas-tentoonstelling zwanger van lente.

Emmy Bergsma

1960, Zwolle
AKI, Enschede
Woont en werkt in Zwolle

Leven

Bomen, planten, bloemen, bloeiend en verlept. Het leven, het verlangen en het sterven, glorie en verval in gloedvolle tekeningen, aquarellen en assemblages. Emmy Bergsma schildert niet naar de natuur, maar vanuit de natuur. Natuur in een continu proces van transformatie van het één in het ander. Haar werk is een samenhangend geheel dat zichzelf voortdurend hernieuwt als een ecosysteem continu in ontwikkeling, dat groeit in soorten en organismen, steeds diverser en complexer – overvloediger.

Willem Speekenbrink

1953, Breda
KABK, Den Haag
Woont en werkt in Den Haag

Titel twee

Zaad en schede, ‘eerst was de daad’*. 
Vermenigvuldiging handelt om eindigheid; nieuw leven baren en te bloeien in liefdevolle erotiek, dankzij onze sterfelijkheid. Tot op het witbenig bot ontleedt Willem Speekenbrink de gang van de sterfelijke mens. Niet alleen de gedaanten van de bij elkaar opgestelde gipsen vormen, ook wat zich daarbinnen vermoedt draagt bij. Zijn beelden verhalen van schepping en geboorte met de dood als belofte in een eeuwigdurend circulaire tijd.

*Goethe, Faust.

Overzicht

De opening

Recensies

Jurjen K. van der Hoek in de Heerenveense Courant

Luisterrijke oorsprong, glorie van verval

“Im Anfang war die Tat”. In de tragedie van Goethe wil de held Faust de beginregel van het Johannes evangelie krachtiger tot uitdrukking brengen dan het slappe ‘in den beginne was het woord’.

Lees verder

Atelierbezoek

Het boekje bij deze tentoonstelling.