Meteen naar de inhoud

54

Rob Vollewens | Jan Willem Maris

Oord en verblijf

3 t/m 25 april

‘Homo Ludens’ bestaat dit keer uit een duo dat de confrontatie met de ruimte eensgezind is aangegaan. Rob Vollewens en Jan Willem Maris maakten samen een installatie. Over ruimte gaat het, en spelen met volumes, licht, inhoud. Een oord om in rond te dwalen of te verblijven.

Rob Vollewens

Breda, 1953
TH-bouwkunde, Delft, propaedeuse
Woont en werkt in Almere

Oord

Een maakbare omgeving van schetsmatige, architectonische vormen. Hoe genaakbaar zijn de bouwwerken die Rob Vollewens ons voorlegt? Het zijn haast zuiver modernistische volumes die een onbestemde stad neerzetten, opgetrokken uit het overschot van verpakkingen. In aanbouw of vervallen? Wellicht een belofte of herinnering, de echo van de tijd. In de polder weerklinkt de sociale roep om een warme invulling van de lege, stille ruimten.

Jan Willem Maris

1952, Djakarta
Academie Minerva, Groningen
Woont en werkt in Amsterdam

Verblijf

Anonieme interieurs tussen vertrek en aankomst. Doorgangshuizen die de reiziger dekking bieden, een schuilplaats voor de vallende nacht. Zonder enig teken van leven te schilderen verkent Jan Willem Maris het licht dat een oponthoud van onbepaalde duur verzacht en kleurt. Stralend van een gloedvolle, doordringende zon biedt het onderdak voor het moment, tussentijd van een enorme ruimte. Het licht beweegt en vindt plaats.

Overzicht

Enkele werken

Recensies

Jurjen K. van der Hoek in Kunststukjes

Het boekje bij deze tentoonstelling.