Meteen naar de inhoud

51

Affiche Yumiko Yoneda | Johan van der Veen

Yumiko Yoneda | Johan van der Veen

Sereen en formeel

12 september t/m 4 oktober 2020

Sereen en formeel, duo-tentoonstelling van Yumiko Yoneda en Johan van der Veen. Het werk nodigt uit tot geconcentreerd en aandachtig kijken. Een verademing in een turbulente tijd.


Yumiko Yoneda

1965, Matsue, Japan
Rijksuniversiteit Shimane, Matsue (Japan)
Jan van Eyck Academie, Maastricht
Woont en werkt in Den Haag

Sereen

Gegroepeerd in de ruimte kiezen de ronde vormen zachtaardig positie. Yumiko Yoneda plaatst haar beelden met afgewogen tussenruimten, personages in een compositie. Haar objecten vormt ze uit pretentieloos polystyreen, dat ze met de vingertoppen een tactiele huid geeft van gips en modelleerpasta. Rond en ovaal maar niet zuiver symmetrisch, zijn de witte of grijze sculpturen zowel delicaat als karaktervol. Ze stralen rust uit, zijn introvert en toch open.


Johan van der Veen

1950, Hoogeveen
Aki, Enschede
Woont en werkt in Hengelo

Formeel 

Krachtig en beheerst verbeelden de tekeningen en schilderijen wetmatigheden in vorm en lijn. In dit werk onderzoekt Johan van der Veen het vierkant en de cirkel. In deze twee tegengestelde en evenwichtige vormen doet hij subtiele ingrepen met gegevens die in deze vormen besloten liggen. Omtrek, diagonaal, diameter, hoeken en curves maar ook kanteling, verschuiving en perspectief gebruikt hij als compositorisch materiaal. Uit deze formele werkwijze ontstaan beelden die vanzelfsprekend en in zichzelf besloten zijn, en tegelijk zeer uitgesproken.


Overzicht van de tentoonstelling


De opening

Wat was het een prachtige dag. Geweldig om de tentoonstelling van Yumiko Yoneda en Johan van der Veen te openen. Het weer precies goed en ook véél bezoek en verrassend hernieuwde en nieuwe ontmoetingen. Dat alles op verstandige afstand, het kan dus! Intussen tekenen de jongste bezoekertjes hun eigen kleurige kunstwerken aan de picknicktafel onder de grote oude eik.

Openen Yumiko Yoneda en Johan van der Veen
Openen
Openen
Openen
Yumiko Yoneda en Johan van der Veen
Openen
Openen

Foto’s buiten: Martine Mees


Recensies

In de Friese Galerij

Bedrieglijke eenvoud, een fijn stuk door Gitte Brugman

Bedrieglijke eenvoud, artikel LC over Yumiko Yoneda en Johan van der Veen in Kunstlokaal №8.

Kunststukjes

Slow exhibition

Jurjen K. van der Hoek gaat los!

Finissage

In de laatste minuten van de tentoonstelling.


Atelierbezoek


Boekje Yumiko Yoneda en Johan van der Veen

Het boekje bij deze tentoonstelling